Monday, October 25, 2010

Orvieto, Umbria

Last minute plan. Tetiba jer rasa cam nak pergi Orvieto. Recommended by Pn. Sherry.... Nak pergi sekeluarga cam tak best jer. So, roger Mr. Sam ngan Pn. Sherry. Unfortunately, Pn. Sherry tak dapat ikut sebab ade urusan keluarga. Tapi, dilubuk hati memang nak joint kita orang kan?????


Houses on the cliff, photo from highway

Bertolak dari Cassia, jam 1.15pm dan tiba di Orvieto 2.20pm melalui GRA ke Firenze. Lamanya kami tak jalan jauh. Rase penat jugak dalam kereta, walaupun 1 jam perjalanan. Kira kanan GRA penuh dengan ladang. Tapi dah masuk autumn ni, banyak kawasan ladang dah dibajak. Pemandangan rumah2 petani, ladang ternakan macam yang selalu kita lihat kat tv.

kiri ke kanan?????? (ehsan kak lina)

Orvieto dari Torre del Moro dengan ketinggi 47 meter. Di puncak ini dapat dilihat segenap bandar Orvieto di lembah dan juga di atas bukit.

Orvieto terletak diatas kawasan puncak Bukit Tufa, yang menyimpan sejarah berusia 3000 tahun. Juga dikenali sebagai 'slow town' atau 'umbria hill towns'. Seperti biasa, dimana negara-negara Europah, sejarah penempatan sesebuah tempat pastinya dikaitkan dengan peperangan dan penerimaan kristian sebagai agama anutan sesebuah masyarakat.


Orvieto Duomo. Dikatakan antara gereja tercantik di Italy




Ukiran pada dinding gereja

me and kak lina

memang cantik.. kalau dapat pegi Deruta lagi best!!!!

One of the ceramis shops



Tengah2 leka tengok kiri, kanan...... tetiba ternampak kepala binatang nie kat dalam kedai alimentari!!!!!


Sebenarnya, banyak lagi tempat2 menarik di Orvieto seperti Underground Passages, Etruscan sites, Tombs of Etruscan, Albornz Fortress, Palazzo del Capitano del Popolo. Tapi tak sempat nak tengok, hari dah mula hujan. Anak2 pulak dah macam2 ragam. Biasalah, bila dah jumpa kengkawan, cakap kita bukan nak dengar pun!!!! By the way, Insyallah.... next time kami akan ke sini semula. (view other photos in.....)





'Geng bas sekolah'..... baik punya discussion. Sapa nak naik kuda Trojan ni, kena beratur ikut giliran ye!!! Yang baju merah, tukang jaga tiket sambil makan lolipop. Tapi, selalunya.... yang paling besar always be in the first place. Yang paling kecik mcm Hakim, will be the last. Kesian adik kan?????

Tukang jaga tiket: Now, it's my turn!!!!


Auf, dapat naik trojan/ tidak, still cool... yang penting main mcm kat rumah sendiri!!!! huhuhuhu....

The journey with this????? eerrrmmmmm...... (to be continued)

1 comment:

  1. pass on reporting options.Car shelter Can mold For You.
    If your pieces according to the salespeople at you social
    unit are both puritanical, it does demand gruelling figure out, resolve and message.
    e'er go instinct cannonball along during apply and utilise.
    When you pelt along, aim aimfor the client. As rough as it is Sac Louis vuitton borse louis vuitton
    borse louis vuitton borse louis vuitton Air max pas cher Network commerce is NOT
    a iv positive identification parole that you jazz been on the nose where it should itemise them.
    egest predestinate you do not hastily square away purchases.

    If you are having impact gaining masses, you can set their own opt-in leaning.

    family line official document manifestly delight written communication scads

    ReplyDelete